Sağlıkta , moda da, beslenmede nasıl eskilere gidiliyorsa mum kültürü de artık günümüzde çok tercih edilmektedir. İnsanlar hem akşamları mum ışığını tercih ediyor, hem elektriğini düşünüyor hem de ruhsal enerji kaynağı olarak kullanıyor.

A picture containing thread

Description automatically generated

Kimileri koliyle mum alıp evde stoklarken kimileri de bunun için zamanım var diyerek evde yapmayı tercih ediyor. Ancak belli bir el alışkanlığı ve tecrübe kazanana kadar bu işlem biraz yüksek maliyetlere gelebilir.

Mum yapımında kullanılan malzemeler:

  • Doğal soya mumu
  • Isıtacağımız beher ya da çelik bir kap
  • Derece
  • Fitil/Ayaklı fitil
  • Mum kabı
  • Mandal
  • Esans yağı
  • Varsa üst süslemeler
  • Makas

Öncelikle doğal soya mumumuzu eritmek için kabımızı alıyoruz. (beher kullanabilirsiniz, yada çelik bir cezve yada kap ta kullanabilirsiniz. Parafin içermediği için yıkanıp tekrar mutfakta kullanabilirsiniz.)

A picture containing table, cup, indoor, drink

Description automatically generated

Kullanacağımız mum kapları baz alınarak ne kadar soya mumu kullanacağımızı tahmini ayarlayıp ,ısıtma kabımıza koyuyoruz. Mumlarımız eriyene kadar ocakta kısık ateşte bekletiyoruz. Bu işlem olurken ya da daha evvelinde fitillerimizi ayarlıyoruz. Hazır metalli fitiller alabileceğimiz gibi daha uygun olması açısından fitil ve metali ayrı alıp kendimiz de birleştirmesini evde yapabiliriz. Sonra mum döküm sırasında oynamasın diye metali kaba yapıştırıyoruz. Mandallar aracılığıyla fitilimizi kapta dik durmasını sağlıyoruz.

Ocakta mumumuz eriyince altını kapatıyoruz termometre ile sıcaklığını ölçtüğümüzde yaklaşık 80-90 derecelerde olduğunu görüyoruz. Daha fazla ısıtmanın gereği yoktur. Sonra tekrar soğumasını bekliyoruz. Bu bekleme işleminde 60-70 derecelerde kullanacağımız esansını ilave ediyoruz ve hazırladığımız mum kaplarına dökümünü sağlıyoruz. Tamamen mum kurumadan üst süsleme işlemini yapıyoruz. Sonra bir makas yardımıyla fitilimizi üst kısımdan 1 cm olacak şekilde kesiyoruz.